instellingen
Best en geluidmonitoren

Hoe Best het geluid voor haar bewoners inzichtelijk maakt

De meetlocaties in de gemeente Best zijn tot stand gekomen om het vliegtuiggeluid te monitoren. Hiervan is de verwachting dat het de komende jaren door de groei van Eindhoven Airport zal toenemen.

Naast het vliegveld ligt Best aan een drukke spoorlijn en in de oksel van de snelwegen A2, A50 en A58. De geluidsruimte in de gemeente wordt al behoorlijk gevuld. Natuurlijk maken bewoners zich zorgen over de toekomst en willen inzichtelijk hebben of prognoses aansluiting vinden bij de werkelijke akoestische situatie.

De gemeente Best heeft in 2011 al besloten om Sensornet hierover te benaderen om onafhankelijke metingen uit te voeren. Deze metingen zijn in eerste instantie bedoeld om vliegtuiggeluid te monitoren, maar er wordt ook gemeten aan railverkeer, wegverkeer en ander omgevingsgeluid, zoals evenementen. Hierdoor wordt zowel voor de gemeente als de bewoners duidelijk wat voor impact al die verschillende geluidsbronnen hebben op de omgeving en zijn bewoners. Natuurlijk worden deze metingen ondersteund door MP3 opnamen, zodat in geval van twijfel altijd achteraf beluistert kan worden om wat voor type bron het ging.

Vanuit de overzichtelijke webrapportages (op basis van ruim 120 miljoen metingen per jaar) heeft DGMR Industrie Verkeer en Milieu BV voor de gemeente Best een nadere analyse gemaakt en schriftelijke rapportage uitgebracht. Het voortschrijdende rapport over meerdere jaren is hier vindbaar op de website van de Gemeente Best. Gedurende het project kunt u ook op de Sensornet-website online meekijken.

Naar de 'live' informatie
delen
  • Google+
  • LinkedIn
  • NUjij