instellingen

Geluid en trillingen treinverkeer Oost-Nederland

De Provincies Gelderland en Overijssel en aanliggende gemeenten meten continue de hoeveelheid geluid op drie locaties langs de doorgaande routes in Oost-Nederland. Deze metingen vinden plaats in Hengelo (Ov) en in Twello en De Steeg (Gld). In Hengelo worden ook trillingen gemeten. Bij de analyse van de meetresultaten kan een onderscheid worden gemaakt tussen reizigerstreinen en goederentreinen. Met deze metingen worden toenames in geluid en trillingen, bijvoorbeeld door meer passages van goederentreinen, in de gaten gehouden.

In de onderstaande grafiek zijn de metingen te volgen. Let op: de metingen zijn alleen bedoeld om het geluidsniveau vast te stellen. Er kunnen hieruit geen conclusies worden getrokken of een geluidsnorm wel of niet wordt overschreden.

Geluid

Klik op het icoon boven de grafiek voor algemene informatie hoe de grafiek te bedienen.

De grafiek toont de resultaten van het laatste uur van de metingen. Het is mogelijk om in te zoomen of uit te zoomen tot maximaal 24 uur. Dit kan door met de muis te klikken op het vergrootglas. Boven de grafiek staan drie verschillende keuzemogelijkheden om het waargenomen geluid af te beelden: Leq geeft het „gemiddelde” geluid, Lmax het piekgeluid en L95 is een maat voor het achtergrondgeluid.